Top 5 zeleniny

9. října 2008 v 13:31 | RoMi |  rady a tipy
BROKOLICA:
Kalórie: 56 (jedna šálka varená)
Proteín: 4g
Karbohydráty: 12g
Vláknina: 5,2g
Hlavné živiny:obsahuje 44 mg vitamínu C na 100g, ďalej obsahuje vitamíny A, E, B, železo. beta-karotén, , kyselina listova, magnesium, vápnik, fosfor, draslík, zinok

Fakty a užitočné tipy:
  • brokolica patrí k brukovitým spolu s kapustou, karfiólom
  • varte v pare sedem minút pokiaľ nie je krehká. Ak ju budete variť préliš dlho, ndherná zelená farba sa strati
  • vodu po varení použite na prípravu omáčky alebo studenú ako nápoj, obsahuje drahocenné živiny
  • uskladnenie: v chladničke
MRKVA:
Kalórie: 55 (jedna šálka varená)
Proteín: 2g
Karbahydráty: 13g
Vláknina: 4,7g
Hlané živiny: jedna čerstvá mrkva obsahuje dostatok vitamínu A. Ďalej obsahuje vitamín E, séru, vápnik, draslík, železo a zinok.

Fakty a užitočné tipy:
  • patrí medzi dvojročné, do radu petržlenových
  • obsahuje surová dvakrát viac karoténu ako varená
  • množstvo pro-vitamínu A (rovnakoznámeho ako beta-karotén), vzácny antioxidant
  • jemne ju pred konzumáciou umyte, lebo väčšina živín sa nachadzy tesne po šupkou
  • uskladnenie: v chladničke alebo dobrej suchej pivnici
SLADKÁ PAPRIKA:
Kalórie: 32 (stredne veľká, varená)
Proteín: 1g
Karbohydráty: 8g
Vláknina: 2,1g
Hlavné živiny: 140 mg vitamínu C na 50g čerstvej, beta-karotén, kyselina listová, vápnik, vitamíny E a B

Fakty a užitočné tipy:
  • červené a žltépapriky obsahujjú dvakrát viac vitamínu C ako zelené
  • najlepšie sú surové
  • uskladnenie: nezakryté v chladničke
PARADAJKY:
Kalórie: 26 (jedna stredne veľká surová)
Proteín: 1g
Karbohydráty: 6g
Vláknina: 1,4g
Hlavné živiny: obsahujú karotenoid lykopen, kyselinu listovú, beta-kaotén, fosfor, draslík, zinok, vitamíny E a B

Fakty a užitočné tipy:
  • konzervované sú jedným z mála potravín, ktorým ostanú živiny aj po tepelnej úprave
  • veľmi jednoducho sa pestujú
  • uskladnenie: nezakryté v chladničke
CIBUĽA:
Kalórie: 21 (stredneveká varená)
Proteén: 1g
Karbohydráty: 10g
Vláknina: 1,3g
Hlavné živiny: obsahuje protizápaľové účinky, veľké množstvo vitamínu C a A, síru, selén, želežo

Fakty a užitočné tipy:
  • velmi silné prírodné antibiotikum
  • veľký obsah flavoidov (sú o rastlinné živiny)
  • poskytuje rýchlu úľavu po uštipnutí hmyzom, keď sa dá na postihnuté miesto
  • uskladnenie: chladné, suché a vzdušné miesto
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Trpíte niektorou z porúch príjmu potravy?

Áno.
Nie.
Nie, ale chcela by som.
Už som to prekonala.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama