Chudnutie a stravovanie

9. října 2008 v 13:30 | RoMi |  rady a tipy
  • Vypite veľký pohár vody pol hodiny pred každým jedlom. Pomôže Vám zaplniť žalúdok a vyhnete sa možnému prejedaniu.
  • Jedzte keď máte hlad, aby organizmus vedel, že mu nikdy nebude chýbať zásoba pohonných látok. nedostatok potravy spustí v tele proces ukladania tukových zásob a spomalenie metabolizmu.
  • Vyberajte si potraviny ktoré máte radi.
  • Jedzte pomaly a každé jedlo si vychutnávajte tak dlho, ako je to možné.
  • Vyhýbajte sa prejedaniu alebo hladovaniu, prestaňte jesť, keď máte pocit plného žalúdku.
  • Po každom jedle si doprajte niekoľko minút odpočinku, zavrite oči a predstavte si samého seba v takej kondícii, v akej by ste chceli byť. To pomôže telu a aj vašej mysli vziať potraviny na vedomie ako pozitívny aspekt vášho životného štýlu a nie negatívne.
  • Ak túžite po desiate, zastavte sa a položte si otázku: mám hlad alebo len potrebujem rozptýlenie a únik z nudy? Pokiaľ naozaj nemáte hlad, tak si žiadnu mlsnosť /maškrtu/ desiatu nedávajte, vypite len veľký pohár vody a začnite sa venovať nejakej aktivite.
  • Nikdy sa neodsudzujte, pokiaľ si doprajete nejakú maškrtu. Čas od času ju si všetci môžeme dovoliť . Len si s pôžitkom vychutnajte každé sústo.

Teraz sa môžete sústrediť na správnu rovnováhu - Váš nákupný zoznam:
Karbohydráty by mali byť hlavným zdrojom pohonných látok organizmu. Vyberajte správne karbohydráty- celozrnný chlieb, obilniny, cestoviny, zemiaky, fazula, ovocie, zeleninu, ktoré maju bohatý obsah živin a ľahko sa premenia na pohonné látky. Vláknina v týchto potrevinách rovnako pomáha spomaliť uvolňovanie cukrov, čím organizmus získava energiu na dlhú dobu. Doporučujeme vyhýbať sa rafinovaným "zlým" karbohydrátom, napríklad biely chlieb, sušienky,koláče, slané pečivo a sladkosti, ktoré Vám dodajú okamžitý príval energie, ale po ňom následuje rychlý pokles.
Proteín. Pri čvičení odumiera velké množstvo telesných buniek, ktoré musia byť nahradené novými. Proteín napomáha pri obnove buniek a udržovaniu svalovej hmoty, preto je potrebné zaradiť do každodenného jedálnička dostatočné množstvo potravín s obsahom vysoko kvalitného proteínu - kuracie mäso /nie koža/, sójové produkty, ktoré pomáhajú pri tvorbe a udržovaní svalovej hmoty.
Nevyhnutné mastné kyseliny. Správne tuky poskytujú Omega 3 mastné kyseliny, podporujú optimálnu činnosť kĺbov a nervového systému a takisto sú nevyhnutné pre kardiovaskulárny systém. Prirodzeným zdrojom týchto kyselín sú makrely, sardinky, listová zelenina a semienka, napríklad ľanové. Mnohí z nás nezásobujeme telo dostatočným množstvom týchto kyselín, preto doporučujeme obohatiť každodennú stravu o dolnok s obsahom omega 3 .
Antioxidanty. Organizmus potrebuje antioxidanty preto, aby sa denne mohol vyrovnávať s negativným pôsobením volných radikálov. Antioxidanty zároveň pomáhajú rychlejšej úľave od bolesti, strnulosti a únavy po namáhavom cvičení.
Bohatým zdrojom týchto prvkov sú výrazne farebné potraviny - ovocie, zelenina, šaláty - preto doporučujeme konzumovať veľké množstvo a naviac doplniť každodennú stravu o kvalitný dolnok s obsahom antioxidantov.
Voda. Približne 60-75% orgranizmu človeka tvorí voda. Preto je tak veľmi dôležité vypiť denne už spomínaných 8 pohárov vody - voda napomáha pri odtraňovaní toxínov a podporuje činnosť každej bunky v tele.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama