Ryby pre zdravie aj líniu...

13. července 2008 v 11:43 | RoMi |  rady a tipy
Výnimočný stret vzácnych látok
Z hľadiska zdravia je u rýb prioritou číslo jedna ich obsahová stránka. Vďaka vysokému zastúpeniu kvalitných výživových látok by preto na tanieri každého z nás rozhodne nemali chýbať a to minimálne dva krát v týždni.

Ich častou konzumáciou dodáte telu nielen potrebné bielkoviny, ale taktiež viaceré druhy vitamínov ako A, D a B. Nesmieme zabudnúť ani na najvýznamnejšie spomedzi obsiahnutých minerálnych látok, jód, zinok a v neposlednom rade aj omega-3 nenasýtené mastné kyseliny.

Najvýznamnejší benefit
Práve pre vysoký obsah spomenutých mastných kyselín je potreba príjmu rybieho mäsa tak veľmi zdôrazňovaná. Ich obsahový podiel, predovšetkým v morských olejnatých rybách, totiž žiadne bežné potraviny nie sú schopné v identickom množstve nahradiť.

Pre zdravé fungovanie ľudského organizmu sú pritom omega-3 nenasýtené mastné kyseliny nenahraditeľným pomocníkom pri správnej činnosti srdca i tepien, majú tiež protizápalové účinky a posilňujú vývoj i prácu mozgu, čo je dôležité najmä pri vývine detí.

Správny výber
Z hľadiska obsahového i diétneho zloženia odborníci odporúčajú do jedálnička zaradiť skôr morské rybie mäso ako niektoré sladkovodné druhy. Vynikajúcimi zdrojmi vzácnych kyselín sú najmä losos, makrela, sardinky, slede, halibuty a tuniak.

Na pozore sa však treba mať pred nadmernou konzumáciou ortuti obsiahnutej najmä v žraločom mäse, tuniakovi a tiež v mečúňovi. Preto aj tu je na mieste istá striedmosť v množstve.

Sú ryby diétne?
Konzumácia morských, ako i sladkovodných rýb patrí k diétnemu spôsobu stravovania, podmienené je to však viacerými faktormi. Veľké ALE predstavuje najmä množstvo a druh prijímaného rybieho mäsa. Predovšetkým však dôkladne zvážte spôsob úpravy rybích pokrmov.

Ťažko môžete očakávať rapídne chudnúce účinky, ak vaša diéta bude zostavená z tých najtučnejších druhov rýb. Ryba na kyslo z neďalekých lahôdok či treska zo supermarketu teda tým najsprávnejším riešením rozhodne nebude.

Na mieste je tiež zvážiť, akým spôsobom rybu pripravíte a s čím ju budete jesť. Vyhnite sa príprave pomocou živočíšnych tukov a vynechajte rôzne majonézové zálievky. Ryby pripravujte na vode, prípadne rastlinných olejoch a pri kombinácii so zeleninovým šalátom dochucujte výlučne olivovým či slnečnicovým olejom, prípadne vínnym octom. Iba tak môže byť vaša rybia diéta skutočne účinná.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama