Rozoznáte zlé tuky od dobrých?

13. července 2008 v 11:52 | RoMi |  rady a tipy
Úloha tukov
Tuky majú v ľudskom tele svoje nezastupiteľné miesto. Nielen, že predstavujú rezervu koncentrovanej energie, ale zároveň mechanicky chránia orgány a telo tepelne izolujú. Tuky predstavujú prostredie pre rozpúšťanie vitamínov A, D, E, K a prispievajú k tvorbe hormónov. Zároveň sú aj zdrojom potrebných mastných kyselín.

Keď tuky chýbajú
Ak vaše telo nemá dostatok tukov, znižuje sa produkcia estrogénu a zároveň telu chýbajú vitamíny, ktoré sa rozpúšťajú v tukoch.. Preto ani pri najprísnejších diétach nevynechávajte tuky úplne. Mohlo by to mať zlý vplyv na vaše zdravie.

Nasýtené a nenasýtené tuky
Tuky môžeme rozdeliť na nasýtené a nenasýtené. Práve nasýtené tuky sú tie, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu a pri diétach by sme ich prijímanie mali obmedziť. Nachádzajú sa najmä v potravinách živočíšneho pôvodu - teda napríklad v mastnom mäse, masle, vaječných žĺtkoch a syroch. Skúste konzumáciu týchto potravín vymeniť za hydinu a mliečne výrobky s nízkym obsahom tukov.

Nenasýtené mastné kyseliny
Nenasýteným mastným kyselinám sa hovorí aj "dobré tuky". Môžu byť mononenasýtené, ktoré nájdeme napríklad v mandliach alebo olivovom oleji alebo polynenasýtené, na ktoré sú bohaté ryby alebo sója. Nenasýtené tuky sú citlivejšie na svetlo a teplo, preto ich treba správne uschovať a pripravovať podľa inštrukcií..

Ktorý olej vyberať?
Jednoznačne sa vyhnite hydrogénovaným olejom (stuženým tukom a niektorým margarínom). Práve výrobky obsahujúce trans-mastné kyseliny sú najškodlivejším typom tukov. Namiesto nich vyberte kukuričný, slnečnicový alebo sójový olej, ktorý obsahuje nenasýtené tuky. Najzdravší, hoci finančne náročnejší, je však jednoznačne olivový olej.

Skrytý tuk
Ak sa snažíte dávať si pozor na vašu líniu, nezabudnite si sledovať konzumáciu "skrytých" tukov potravinách - napríklad v údeninách, salámach, párkoch, v smotanových mliečnych výrobkoch, krémových omáčkach, šľahačke, v zemiakových lupienkoch, pražených orieškoch, v čokoláde, alebo iných sladkostiach.

Hoci vás možno počítanie kalórií otravuje, pri výbere potravín a najmä sladkostí sa na energetickú hodnotu pozrite. Možno budete príjemne - alebo nepríjemne - prekvapená. Práve skryté kalórie predstavujú najväčšieho diétového škodcu, často bez toho, aby sme si to uvedomili.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama