Nástrahy grill párty a ako ich prežiť...

13. července 2008 v 11:30 | RoMi |  rady a tipy
Nepríjemné následky grilovania na seba nemusia nechať dlho čakať. Áno, myslíme na tie spojené s konzumáciou rozličných potravín a nápojov. Prirodzene, tak ako pri každom pobyte v prírode, pri gril párty nezabudnite, že sa môžete spáliť, chytiť kliešťa alebo sa nešťastne popáliť.

K akej újme však môže prísť vaše trávenie?
Pochutnať si pod šírim nebom, to nemusí byť len pohoda. Ako náhle opustíte svoju útulnú a praktickú kuchyňu začne byť grilovanie dobrodružnejšie, ale aj nebezpečnejšie. Aj keď je grilovanie ako spôsob prípravy pokrmov veľmi zdravé, pretože sa zvyčajne pri ňom nepoužíva mnoho tuku a zároveň sa pri tom konzumuje mnoho zeleniny, isté riziká so sebou prináša.

Viete ktoré?
Pri grilovaní sa vyskytuje mnoho karcinogénnych látok, ktoré pri tejto úprave potravín vznikajú. Naše zdravie ohrozujú hlavne heterocyklické amíny a polycyklické aromatické uhľovodíky. Laicky povedané, dôležité je, aby ste jedlo nenechali spáliť na povrchu a aby vám do ohňa nekvapkal olej a masť z mäsa. Vznikajú pri tom veľmi zdraviu nebezpečné spaliny, ktoré sa usadia na grilovanom pokrme. Tiež sa odporúča používať pri grilovaní uhlie a nie drevo, je to zdravšie. Ideálne je grilovanie na elektrickom grile.

Taktiež myslite na to, že pred grilovaním sa vaše potraviny môžu kontaminovať ešte v surovom stave rôznymi baktériami, napríklad salmonelou, Escherichia coli, či listériou. V lepšom prípade si potom z grilovania odnesiete menšiu nevoľnosť, v horšom aj vážne ochorenie vyžadujúce lekárske ošetrenie. Dbajte preto na hygienu prípravy jedál.

Ako zdravo grilovať?
Grilujte na kvalitnom grile a dobrým dreveným uhlím. Vyberajte tiež kvalitné mäso a potraviny, kožu a mastné časti z mäsa odstráňte. Marinované pokrmy uchovávajte pri teplote do 4 stupňov Celzia a mäso neskladujte spolu so zeleninou, nepoužívajte na tieto potraviny spoločné nože alebo dosky na krájanie, aby nedošlo ku kontaminácii.

Mäso dostatočne opečte, aj vo vnútri sa musí aspoň desať minút piecť pri teplote vyššej ako 72 stupňov Celzia. Na to, aby ste zistili prepečenosť mäsa používajte vpichovací teplomer, vďaka ktorému nemusíte stav pokrmu odhadovať.

Pozrite sa poriadne do taniera
Jednotlivé pochúťky prichádzajú na gril postupne, a tak len s jedným plným tanierom iste neodídete. Hlad má síce veľké oči a slinky sa pri pohľade na pochúťky určite zbierajú, je však dobré mať prehľad o všetkom čo ste pojedli. Nielen pri diéte je vhodné ku každému sústu chutnej klobásky pridať porciu zeleniny, prílohu v podobe zemiakov či majonézových šalátov vynechajte úplne. Dôkladne zvážte aj jednotlivé kombinácie chodov a nápojov.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama